Kawa ziarnista klasyczna czy aromatyzowana – którą wybrać?

Czym się charakteryzuje dobra kawa ziarnista?

Najpierw poszukaj odpowiedzi na pytanie, co to właściwie jest kawa ziarnista. Kawa, czyli ziarna kawowca, może występować pod różnymi postaciami. Kawa ziarnista to właśnie nasiona kawowca, poddane procesowi palenia, ale niezmielone. Żeby przyrządzić z niej aromatyczną kawę potrzebujesz, oprócz naczynia, w którym ją zaparzysz, jeszcze narzędzia do jej zmielenia. Musisz też pamiętać o kryteriach doboru kawy, takich jak:

– data palenia ziaren (świeżo palona kawa uchodzi za najsmaczniejszą), czyli mówiąc ogólniej: jej termin ważności,
– stopień palenia (jasno, średnio i mocno parzona – każdy stopień jest odpowiedni do innego sposobu zaparzenia),
– pochodzenie kawy (co do zasady na przykład kawy środkowoamerykańskie mają smak owocowy, południowoamerykańskie są bardziej słodkie i gęste, azjatyckie charakteryzują się nutami ziemnymi i drzewnymi, a z kolei w kawach afrykańskich dominują nuty kwiatowe),
– jej gatunek (dwa najpopularniejsze to Arabica i Robusta).

Gdyby wystarczyło samo zalanie ziaren kawy wrzątkiem, poszukiwania trunku o idealnym smaku, aromacie i stopniu kwasowości nie przypominałoby poszukiwań Świętego Graala!

Jaką kawę ziarnistą wybrać?

Najpierw określ, jakiego smaku i aromatu oczekujesz. Lubisz kawę miękką, lekką i słodkawą? Daj szansę Jamajce i relaksującemu działaniu jej niebiańskich plaż, słońca i rumu. To właśnie tam, wysoko na wzgórzach wulkanicznych dojrzewa niezwykle plastyczna w obróbce odmiana Blue Mountain, którą z powodzeniem możesz zaparzyć i podać w niemal dowolny sposób, za każdym razem wyciągając z niej tę samą, lekko czekoladową lub nawet orzechową głębię.

Masz ochotę na coś bardziej złożonego, gęstego i korzennego, przywodzącego na myśl wytrawne kakao, ale jednocześnie o kwaskowości dającej wrażenie pełnej owocowości? Brzmi zbyt niejednorodnie, wręcz kontrowersyjnie? Daj się zaintrygować Tanzanii, gdzie ziarna kakaowca rosną na bogatych w minerały powulkanicznych glebach i spróbuj kawy o nazwie oddającej to, co w niej najistotniejsze – Kawa Tanzania Kilimandżaro. Zaparz ją klasycznie w filiżance lub spróbuj wyciągnąć z niej jeszcze więcej, przelewając ją przez drip lub chemex. A może nawet poeksperymentuj w aeropresie?

Czy nabrałeś właśnie ochoty na kawę? Poczułeś się zaciekawiony, ale nie do końca przekonany przez którąś z powyższych kaw? Nic nie szkodzi – przy najbliższej okazji wybierz się do butikowej herbaciarnio-kawiarni lub już teraz wejdź na stronę Five o’clocki spośród szerokiej oferty jakościowych kaw wybierz coś stworzonego dla Ciebie.

A może coś tu nie gra, bo Twoim przeznaczeniem jest kawa o bardziej ukierunkowanym smaku? Może idealnie do Ciebie pasuje właśnie kawa aromatyzowana? Ale od początku – czym ona właściwie jest?

Co to jest kawa aromatyzowana?

Wolisz, jeśli Twoja kawa dodatkowo rozpływa się na języku czekoladą lub słodko-słonym karmelem, jeśli jej orzechowy posmak jest wzmocniony, bardziej wyraźny, albo po prostu lubisz poeksperymentować z pomarańczową wanilią, aromatem likieru, czy orzeźwiającą miętą w kawie? Nie musisz samodzielnie dodawać tych składników do swojej kawy – możesz wybrać jedną z już przygotowanych, wysokich jakościowo mieszanek arabiki połączoną z doskonale wyważonym smakiem uzyskanym przez dodanie kropli olejku aromatyzującego. Zdecyduj się na jedną z trzech nut: alkoholową, owocową lub deserową i daj się ponieść połączeniu smaków.

Czy kawa aromatyzowana nadaje się do ekspresu?

Tak! Ale… I tutaj pojawią się ważna wskazówka, które każdy (choćby okazjonalny) wielbiciel kawy smakowej powinien znać: nie każda i nie do każdego. Uważać trzeba przede wszystkim na ekspresy ciśnieniowe z młynkiem. W związku z tym, że kawa aromatyzowana jest olejkiem oraz że zawiera on cukry, mogą one źle wpływać na pracę żaren młynka. Mogą też się na nim osadzać, „aromatyzując” kolejne filiżanki, które być może dla odmiany chcielibyśmy wypić bez dodatków. Warto zawsze zapytać wyspecjalizowany personel lub poszukać tej informacji na opakowaniu.

Pokusą dla producentów kawy aromatyzowanej jest też zwyczajne oszukanie niczego niepodejrzewającego konsumenta – poprzez dodanie zbyt intensywnego lub zbyt dużej ilości olejku można zatrzeć właściwy smak kawy, dając sobie pole do zaserwowania słabszej jakościowo mieszanki. Pamiętaj, że kawa aromatyzowana nie oznacza automatycznie kawy gorszej jakości – ale świadomego konsumenta powinna skłonić do tym bardziej wnikliwego przyjrzenia się jej i zawężenia kryteriów wyboru.

Która jest lepsza – kawa ziarnista klasyczna czy aromatyzowana?

Nie bez powodu, mimo dostępności różnego rodzaju ekspresów domowych, na dobrą kawę wciąż wybieramy się do kawiarni. Oczywiście ogromne znaczenie ma atmosfera miejsca i fakt zaparzenia i podania filiżanki przez profesjonalistę, ale czy to ma oznaczać, że nie mamy możliwości odtworzyć tego smaku w warunkach domowych? Oczywiście, że mamy – musimy tylko wiedzieć, jak to zrobić. Przede wszystkim: wybrać odpowiednią kawę! A jaka jest odpowiednia? Lekka, słodka, gorzka, gęsta, z mlekiem, z cukrem, smakowa? Odpowiedź jest zawsze jedna: taka, jaka ci smakuje! Ważne, żeby ten wybór był świadomy. W podjęciu go zawsze chętnie pomoże wyspecjalizowany personel polskiego herbaciarnio-kawiarni Five o’clock (https://fiveoclock.eu).