Istnieją na rynku od ponad 100 lat, ale nadal zachwycają niezawodnością oraz doskonałą kawą, dopracowaną pod każdym względem. Śmiało można powiedzieć, że pijąc espresso przygotowane przez ekspres do kawy marki La Pavoni, spożywasz napar z duszą. Oto jak powstały te cudeńka, hołubione przez prawdziwych koneserów napoju na całym świecie.
Pierwsze ekspresy do kawy La Pavoni
Luigi Bezzera, właściciel podupadającej manufaktury chciał, by jego robotnicy pracowali wydajniej. Stwierdził, że zbyt długa przerwa na kawę przyczynia się do finansowych niepowodzeń przedsiębiorstwa. Żeby pracownicy mogli szybciej wrócić do swoich zajęć, należało skrócić czas parzenia kawy. Bezzera zaczął głowić się nad specjalną maszyną do produkcji małej czarnej. I tak w 1901 roku powstał Tipo Gigante, który czas przyrządzania kawy zmniejszył o połowę, jednak nie była ona wyborna – pozostawiała w ustach posmak spalenizny. Na szczęście pojawił się młody inżynier Pavoni.
Włoska precyzja w ekspresach do kawy La Pavoni
W 1905 roku Pavoni kupił od Bezzery patent i zaczął udoskonalać wynalazek – szukał sposobu na wyeliminowanie zbyt dużej goryczy. Pierwszy ekspres La Pavoni nazywał się Ideale – parzył napój w temperaturze 195oC i pod ciśnieniem 8-9 Barów, a w ciągu godziny pozwalał przygotować aż sto pięćdziesiąt filiżanek kawy.
Jeżeli zaopatrzysz się w jakikolwiek ekspres do kawy tej marki np. w sklepie internetowym https://inspiracje-kawowe.pl/pol_m_Ekspresy_PRODUCENT_LA-PAVONI-259.html, przekonasz się, że już za pierwszym razem Pavoni ustanowił perfekcyjne parametry do uzyskania wyśmienitego naparu, które do dziś obowiązują we współczesnych urządzeniach.
Pierwowzór podbił całą Europę i stał się kultowym wyposażeniem każdej szanującej się kawiarni. Pavoni został nagrodzony wieloma tytułami za stworzenie idealnej maszyny do kawy, którą nazywano „technologicznym triumfem”. Inżynier poświęcił swoje życie na udoskonalanie maszyny i postawił na ich oryginalny design, zatrudniając do współpracy najlepszych designerów.
Czym jeszcze zaskakuje marka La Pavoni?
W 1956 roku powstały ekspresy Concorso, które łączyły pracę dwóch, a nawet trzech urządzeń, pozwalając na przygotowanie kilkanaście filiżanek kawy jednocześnie. Wkrótce Pavoni wymyślił urządzenie zasilane wodą z sieci wodociągowej, a nie jak dotąd ze zbiornika. Stworzył też Europiccolę – pierwszy ekspres dźwigniowy. Znawcy kaw twierdzą, że taka konstrukcja to jak dotąd najlepsza metoda parzenia kawy, dlatego obecnie dźwigniowe ekspresy do kawy coraz częściej zastępują kolbowe.
Firma La Pavoni regularnie wypuszcza limitowane serie urządzeń, np. ekspresy do kawy pokryte 18-karatowym złotem. W 2002 roku wyprodukowany został Cellini, który do złudzenia przypomina małego robota. W setne urodziny firmy na rynku pojawił się ekspres dźwigniowy wzorowany na skrzypcach Stradivariusa. Firma do tworzenia nowych produktów weszła także w kooperację z Tonino Lamborghini. Czym jeszcze zaskoczy?