Wiele osób nie potrafi wyobrazić sobie poranka bez filiżanki ulubionej kawy. Powszechnie wiadomo, że ten popularny napój zawiera związek, który nazywany jest kofeiną i odpowiada za pobudzające działanie kawy. Dla jednych kawa to zastrzyk energii, dla innych codzienna rutyna, jednak wiele osób pije kawę głównie ze względu na jej wyjątkowy smak i niepowtarzalny aromat. Kawa bezkofeinowa to propozycja dla tych osób, które nie mogą pić kawy ze względu na negatywny wpływ kofeiny na ich organizm. Dzięki jej zaletom wszyscy miłośnicy kawy będą mogli cieszyć się filiżanką ulubionego napoju bez niepokoju o swoje zdrowie.
Kawa bezkofeinowa – jak powstaje?
Kawy bezkofeinowe powstają z takich samych ziaren kawy, jak tradycyjne wersje tego napoju. Kofeina znajduje się we wszystkich ziarnach kawy niezależnie od ich rodzaju oraz sposobu uprawy. Kawa bezkofeinowa powstaje więc z ziaren, które poddawane są różnorodnym procesom mającym na celu pozbycie się kofeiny. Kawy bezkofeinowe w ostatnim czasie zyskują coraz większą popularność, jednak nie są one nowym produktem, ponieważ pierwsza kawa bezkofeinowa powstała już w XIX wieku. Proces usuwania kofeiny nazywany jest dekofeinizacją. Wyróżnia się trzy metody, chemiczną, wodną oraz gazową. Najzdrowsza metoda to tworzenie kawy bezkofeinowej za pomocą dekofeinizacji wodnej. Ziarna kawy moczone są w wodzie tak długo, aż kofeina się z nich wydzieli. Każda kawa bezkofeinowa zawierać będzie śladowe ilości kofeiny, ponieważ nie da jej się w całości usunąć z ziaren. Zawartość kofeiny w kawach bezkofeinowych jest jednak tak niska, że nie nie może wpłynąć negatywnie na zdrowie człowieka.
Aromatyczna ziarnista kawa bezkofeinowa
Wszyscy miłośnicy kawy, którzy chcieliby cieszyć się intensywnym smakiem oraz bogatym aromatem kawy, a jednocześnie nie przyjmować kofeiny powinni wybrać ziarnistą kawę bezkofeinową. Kawa bezkofeinowa w ziarnach wykorzystywana jest do przygotowywania napoju w automatycznych bądź kolbowych ekspresach. Mielenie ziaren bezpośrednio przed parzeniem kawy pozwala zachować świeży smak i przyjemny aromat. Kawa bezkofeinowa tworzona jest także z jaśniej wypalanych ziaren kawy i przeznaczona jest do alternatywnych sposobów parzenia kawy. Świat bezkofeinowych kaw jest bardzo bogaty, a najlepsi producenci z całego świata poszerzają swoje oferty o kolejne propozycje skierowane do osób, które nie mogą przyjmować kofeiny. Kawa bezkofeinowa to doskonały dowód na to, że wszyscy mogą cieszyć się doznaniami, jakie dostarcza kawa każdego dnia.