Jak zrobić brownie z fasoli?

Zdrowe wersje ulubionych deserów zyskują coraz większą popularność. Nic dziwnego. Zaskakują nie tylko niezwykłym smakiem i konsystencją, ale także niską kalorycznością, więc można jeść ciasto bez wyrzutów sumienia. Raz spróbujesz, a od razu się zakochasz! Poznaj przepis na brownie fasolowe.

Jak zrobić brownie z fasoli?

Jeśli chcesz mieć pewność, że deser się uda, postępuj dokładnie według przepisu. Wilgotne brownie wyjdzie tylko wtedy, gdy składniki będą dodawane w odpowiedniej kolejności. Oto, czego potrzebujesz do przygotowania tego ciasta:

  • 400 g fasoli odsączonej z zalewy,
  • 7 jajek,
  • 170 g cukru,
  • 210 g masła,
  • 100 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 10 g proszku do pieczenia.

Zanim przystąpisz do pieczenia, wyłóż formę do ciasta papierem do pieczenia i włącz piekarnik na 180°C.

Następnie roztop masło i wystudź. Do kielicha blendera dodaj fasolę odsączoną z zalewy, proszek do pieczenia, kakao i masło. Zmiażdż składniki na gładką papkę, żeby nie było kawałków ziaren. Potem wszystkie jajka wbij do dużej miski i dodaj cukier. Miksuj składniki przez min. 5 minut, aż uzyskasz puszystą, jajeczną masę. Kiedy jajka będą gotowe, łyżka po łyżce dodawaj do nich czekoladową część i ponownie użyj miksera, aby połączyć składniki.

Gotowe ciasto przełóż do przygotowanej foremki i delikatnie wygładź wierzch wypukłą częścią łyżki. Piecz deser przez 40 minut, aż do suchego patyczka. Upieczone brownie odstaw do wystygnięcia i kiedy będzie letnie, wyłóż z formy i przełóż na kratkę do dekoracji.

Jak udekorować brownie z fasoli?

To ciasto czekoladowe zaskoczy każdego ponieważ nie czuć w nim smaku fasoli, dzięki czemu można je udekorować na wiele sposobów. Najbardziej efektowna będzie polewa czekoladowa. Przygotujesz ją z:

  • 2 tabliczek czekolady mlecznej E.Wedel,
  • 100 ml mleka,
  • 100 g masła.

Mleko delikatnie podgrzej z masłem, aby tłuszcz się roztopił. Następnie do gorącego płynu dodaj połamaną czekoladę i zacznij delikatnie mieszać. Jeśli składniki nie będą chciały się połączyć, możesz je podgrzać przez chwilę, ale ich nie gotuj. Odstaw do przestygnięcia i ciepłą polewę wylej na ciasto na kratce, a następnie zostaw do zastygnięcia.

Tak przygotowany deser to świetna propozycja, aby urozmaicić swoje menu o nowe smaki i doznania. Wypróbuj to połączenie już dziś!